Bli inredningsarkitekt

Inredningsarkitekt är ett trevligt yrke. Idag kan du läsa till detta, på två ställen i Sverige. Det är Konstfack i Stockholm och HDK i Göteborg. Sedan finns det även utbildningar utomlands. 

För att göra en komplett ansökan till någon av de två svenska skolorna, så krävs det att du gör ett antagningsprov. Längden på utbildningen är 5 år och då innebär det en tre-årig kandidat och en två-årig master.

Vad gör en inredningsarkitekt?

Inredningsarkitekter arbetar med att formge rum och använder sig då av ärg, tapeter, golv, textiler, möbler med mera. Du kan även jobba med att ta fram ritningar och modeller, beräknar kostnader för inredning och annat. En del inredningsarkitekter ritar även egna möbler och inredning. 

Det går att jobba inom privat sektor på olika arkitekt- eller inredningsarkitektföretag. Sedan gfår det även att vara kommunalt eller statligt anställd

Utbildningen

Det finns som sagt två vägar att gå för att utbilda dig. Dels på Konstfack i Stockholm eller Högskolan för Design och Konsthantverk (HDK) i Göteborg.

Antagningskraven är att du har grundläggande behörighet för högskolestudier på grundnivå samt att du gör ett särskilt antagningsprov. Det består då bland annat av arbetsprover du gjort för tidigare arbeten samt att du även ska ha med en skriftlig motivering till varför du vill läsa utbildningen.

Efter du har pluggat 5 år och tagit en kandidat och master kan du sedan söka yrkestiteln inredningsarkitekt hos fack- och branschorganisationen Sveriges Arkitekter.

16 Sep 2020

 

Affischtävling på temat gräns

Screen2016 var en tävling i design där svenska reklam- & designskolor fick delta och uppdraget gick ut på att designa affisher på temat gräns. Det fanns 140 bidrag i tävlingen och tio vinnare utsågs. Vinnarna var:

Joakim Eriksson, Forsbergs Skola
Tor Westerlund, Beckmans Designhögskola
Karin Borg, HDK Göteborg
Paula Menyes, Forsbergs Skola
Rikard Olsen, Konstfack
Alexander Lindblad, Yrgo – Göteborg
Lisa Borg, Beckmans Designhögskola
Sofia Sandvik, Högskolan Dalarna
Erik Lilliehorn, Forsbergs Skola
Klara Eneroth, Nyckelviksskolan

Alla bidrag som vann hade tydlig koppling till temat samtidigt som de utmanade människors ofta snäva uppfattning om begreppet. Det stod varje elev fritt att tolka temat och vissa använde gränser mellan länder som fokus medan andra hade döden som det centrala. Läs mer om Screen2016 här och här.

 

En blogg om svensk konst och design

Denna blogg lägger fokus på svensk form och design, både från historien och framtiden. Det är en mycket spännande marknad!